велошествие Пловдив
велошествие Пловдив / netinfo
Над 1500 участници се включват в откриването на велосезона в Пловдив
93128
Над 1500 участници се включват в откриването на велосезона в Пловдив
  • Над 1500 участници се включват в откриването на велосезона в Пловдив
С традиционно шествие под надслов „Аз карам велосипед, последвай ме“ се открива велосезон 2017. Стартът ще бъде даден тази неделя – 2-ри април от 10.30 часа на площад „Съединение“. Организатори за трета поредна година са Община Пловдив и фирма Maxeurope с партньорството на Дарик радио, Бултекс 99, ДАИКС Сот.

Над 1000 колоездачи от 3 до 70 години се включиха във велошествието миналата година. Личен пример дадоха министърът на спорта Красен Кралев,  представители на местната власт, известни пловдивски спортисти, журналисти и хора от всякакви професии.

В тазгодишното издание на велосезона се очаква да се включат поне 1500 участници, съобщи  Димитър Червенков от Maxeurope. 

"Целта на инициативата, която се случва за поредна година, е насърчаване на колоезденето в градска среда и популяризиране на здравословния начин на живот и придвижване, подобно на много европейски градове", подчерта той. 

"Община Пловдив не спира да надгражда и увеличава велоалейната инфраструктура при ремонт на ключови булеварди и изграждането на нови такива“, посочи заместник-кметът  Георги Титюков и даде пример с „Васил Априлов“, Руски“, „Коматевско шосе“, „Проф. Цветан Лазаров“, бъдещият „Северен“. Той допълни, че във велошествието се очаква да се включат и интересни участници, като членовете от новоучредения клуб „Олимпиец“ .

Георги Титюков
netinfo

Велошествието ще стартира от 11.00 часа. Записването на желаещите ще става на място на площад „Съединение, където всеки участник ще получи номер и фланелка на кампанията. Маршрутът включва преминаване през булевард „Марица“ – юг, който ще бъде затворен за движение на автомобили, до хангарите на Гребната база, обиколка на канала и финал зад административната сграда на Община Пловдив (Кулата).

Там от 12.00 до 14.00 часа финалистите и всички присъстващи ги очаква интересна музикална програма с участието на Веси Бонева, томбола с награди, състезание с велосипеди за деца до 11 години и безплатен тест райд.

Подобни велошествия ще има на 9-ти април в София и на 23-ти април в Бургас.