2 април – денят на Голямото велошествие
2 април – денят на Голямото велошествие / netinfo
На 2 април (неделя) ще се проведе Голямото велошествие на Пловдив, което е част от кампанията "Аз карам велосипед – последвай ме!". Целта на инициативата, която се случва поредна година по идея на пловдивската компания Maxeurope, е насърчаване на колоезденето в градска среда и популяризиране на здравословния начин на живот и придвижване, подобно на много европейски градове.


Над 1000 колоездачи от 3 до 70 години се включиха във велошествието миналата година. Личен пример дадоха министърът на спорта Красен Кралев,  представители на местната власт, известни пловдивски спортисти, журналисти и хора от всякакви професии.


2 април  денят на Голямото велошествие
netinfo

Тази година записването на всички, които искат да участват, започва на 2 април в 10.30ч. на площад “Съединение”.  Всеки колоездач ще получи по традиция фланелка с надпис "Аз карам велосипед – последвай ме!” и стикер за участие в томбола с награди. Стартът на масовия велопоход, с който ще се открие сезон 2017, ще бъде даден в 11.00 часа.

2 април  денят на Голямото велошествие
netinfo

Трасето на велошествието е дълго няколко километра, като маршрутът тръгва от площад "Съединение", по бул. "Марица –юг" до Гребния канал. Финалът ще е на паркинга зад административната сграда на Община Пловдив на Гребната база, където спортният празник ще продължи със забавни състезания за деца и различни предизвикателства за възрастните. Пловдивският екип на Дарик радио подкрепя инициативата сред все повече пловдивчани да се създаде култура на каране на велосипед, с цел превръщане на велоалейната мрежа в допълнителна система за придвижване в града.

Голямото велошествие се организира от велосипеди Sprint и велосипеди Shockblaze, със съдействието на Община Пловдив и пловдивският екип на Дарик радио.

2 април  денят на Голямото велошествие
netinfo

Доказано е, че градовете в Европа с голям колоездачен трафик, имат много по-положителен социален климат и по-високо качество на живот. Според експерти намаляването на трафика на автомобили, за сметка на колоездачите, може да изчисти вредните емисии във въздуха до 80% и да намали шума в големите градове с над 30%.