На фона на безводието в страната - сигнал за абсурд с изтичане на питейна вода по улиците в центъра на Пловдив.

Потърпевши разказват, че след авария вода тече по улица, влиза в мазета и дворове на къщи, след това излиза и тече по друга улица. Подаден е сигнал, но хората казват, че реакция от ВиК дружеството няма вече почти четири дни.

Единият от потърпевшите изпрати до NOVA и кадри от мазето си и импровизираната отводнителна система, която е трябвало да си направи, за да не се наводни.

Заради безводие: Обявиха частично бедствено положение в село Татари

Един от живеещите в сградата разказва, че са забелязали аварията в петък вечер и веднага са подали сигнал. „Към 1:00 ч. през нощта дойде аварийна група, устави, че няма да бъде лесно отстраняването на проблема и казаха, че в събота преди обяд ще дойдат, за да го отстранят. Но днес водата продължава да тече”, заяви жител на Пловдив.

Засегнати са четири парцела, като приземния етаж на подалите сигнала е наводнен напълно. „Дворът е залят с вода. Аз това нещо го видях в четвъртък вечер, но първоначално помислих, че някой полива. Като видях, че е чиста вода, също се обадих на ВиК дружеството”, посочи друг гражданин.

Директорът на ВиК дружеството в Пловдив инж. Гълъбов заяви, че повредата се дължи на стара водопреносна мрежа. „Особеното при нея е, че водата не изтича там, където е самата авария, а е част от т. нар. „скрити аварии”.

Заради безводие: Бедствено положение в павликенските села Димча, Сломер и Лесичери

Проблемът е на съседната улица, която е на по-високо. През уикенда успяхме да локализираме повредата и всеки един момент ще започне ремонта”, обясни той.

Инж. Гълъбов обърна внимание, че трябва да бъде изготвена национална програма за управление на водите, в противен случай след 10 години няма да има водоподаване изобщо.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg