Митрополията ще съди миряните, обвинили дядо Николай в църковни и финансови нарушения
Митрополията ще съди миряните, обвинили дядо Николай в църковни и финансови нарушения / Дарик архив
Митрополията ще съди миряните, обвинили дядо Николай в църковни и финансови нарушения
87551
Митрополията ще съди миряните, обвинили дядо Николай в църковни и финансови нарушения
  • Митрополията ще съди миряните, обвинили дядо Николай в църковни и финансови нарушения

Пловдивската митрополия ще заведе съдебен иск за клевета срещу миряните от Асеновград, инициирали подписката за свалянето на Митрополит Николай от поста му и обвинявайки го в църковни и финансови нарушения. Това съобщи отец Атанас Манолов – архиерей в Пловдивската митрополия.

Това е абсолютна клевета, за която ние ще заведем съдебен иск”, коментира отец Атанас Манолов.

Протестиращите настояват Светият синод да свали митрополит Николай и да го изправи пред църковен съд. Те са недоволни от отстраняването на отец Тодор от храма "Света Богородица" в Асеновград.

Един от църковните хористи Щерю Пасапалев, разказва, че дядо Николай имал твърда тарифа от 10 000 лв. за назначаване на нови свещеници.

Авторите на подписката обвиняват дядо Николай и че изкуствено е завишил броя на учениците в Духовната семинария, за да се източват пари от Министерството на образованието.

Митрополитът коментара обвиненията на църковния хорист с изявление, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия, цитирам:

“Има Бог, Боже, прости му, той не знае какво върши и какво говори. Не съм извършил тия грехове, но има Бог и Той вижда. Дано не въздаде никому за кощунствените клевети и обвинения спрямо мен. Аз съм свикнал да бъда обвиняван, няма грях, който медиите да не са ми приписали. Но искам да знаете едно: на медиен натиск аз няма да се поддам. И няма да позволя медиите да кадруват в Българската православна църква. Комунизмът отдавна отмина. Живеем в свобода и демокрация. Каноните знам, пътя на вярата знам и ще ги отстоявам докъдето Бог ми даде сили. Така че въпросният певец вече няма право според каноните като клеветник - и то оклеветил митрополит - да пее на клира“, се казва още в словото на митрополита.

Според думите на дядо Николай, назначените двама свещеници в асеновградския храм „Света Богородица“ не са там, за да изместят отец Тодор, а заедно тримата да съблюдават за опазването на даровете от благодарните християни, тъй като до скоро в храма не е имало СОТ, който да се грижи за охраната на имуществото на църквата.

В същото време започна и контра подписка в защита на дядо Николай.  Тя тече във всички църкви на пловдивската епархия.