Министърът на земеделието: Селското стопанство е във възходящ тренд
Министърът на земеделието: Селското стопанство е във възходящ тренд / netinfo
Десислава Танева - ръст в животновъдството
84679
Десислава Танева - ръст в животновъдството
  • Десислава Танева - ръст в животновъдството

Възходящ тренд на производството се наблюдава в почти всички отрасли на селското стопанство, подчерта министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването  на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Международен панаир Пловдив. Събитието е  единствен по рода си на Балканите, а неговото второ издание е по-мащабно от предишното.

Мегафорумът  продължава от 24 до 28 февруари 2016 г. с участието на над 670 компании от 29 държави.

Под егидата на Министерството на земеделието са четирите най-значими изложения, включени в него – Международната селскостопанска изложба „Агра“ със специализираната изложба „БиоАгра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти.В рамките на инициативата са също „Апи България“ - за пчеларство,  и  „Вкусове от Италия“ - за храни и вина. Така се обхваща цялата верига от нивата до трапезата.

По-голямо е  чуждестранното участие и в „Агра“, и във „Винария“, а българското става по-силно като ниво на презентираните продукти.  Заради големия интерес е разширен Градът на виното, където съвместно се представят вина, спиртни напитки и храни от участници в изложбите „Фудтех“ и „Винария“, на която се завърнаха известни български изби.

Министърът на земеделието Селското стопанство е във възходящ тренд
netinfo
Всичко това е знак, че редица важни отрасли влизат в по-висока орбита, заяви при откриването Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. „Забелязваме тенденция доста фирми да участват в по 2-3 наши изложения през годината. Очевидно, бизнесът започва пазарна експанзия“, отбеляза д-р Иван Соколов на старта на АГРА.

Участниците в него демонстрират модерни технологии, техника, оборудване и материали за над 150 бранша. Научните институти от състава на Селскостопанската академия показват последните си разработки. В Конкурса за иновации се състезават 35 новости. Експозициите са  разположени в шест палати и откритите площи край тях в панаирния комплекс в Пловдив.

Съпътстващата програма включва 48 събития. Освен делови и научни прояви, в нея има художествени изложби, фолклорни спектакли, дегустации на вина и храни, кулинарни демонстрации и конкурс „Изборът на потребителя“.

Министърът на земеделието Селското стопанство е във възходящ тренд
netinfo
Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина. Международен панаир Пловдив отново е осигурил награди за тях  -  прецизна механична сеялка, разпръсквач за семена и торове и Tyrolbox за бране на плодове. Гостите могат да се включат в анкета и да пуснат попълнените карти в урна. Талоните се получават заедно с входния билет, чиято цена е 5 лева, а за ученици, инвалиди и пенсионери - 3 лева.

Изложбите са отворени всеки ден от 9 до 18 ч., а на 28 февруари – до 14 часа. Час преди края ще бъдат обявени имената на посетителите, спечелили награди.