Милтенов: Стратегията за развитие на земеделието трябва да се разработи със земеделските производители
Милтенов: Стратегията за развитие на земеделието трябва да се разработи със земеделските производители / netinfo

Общината трябва да има стратегия за развитие на земеделието в региона и тя трябва да бъде разработена с участието на земеделските производители, смята кандидатът за кмет на община Пазарджик, издигнат от коалиция „НДСВ, Партия на българските жени, Българска партия либерали“ Валентин Милтенов. Именно затова той инициира кръгла маса с участието на бившия заместник-министър Бойко Боев, който в момента е член на комисията по земеделие. Дебатът е насрочен за 21 октомври.

Предлагам на всички, които са заети в сектора земеделие, да седнем на масата и да обсъдим стратегия за развитие на сектора, да уточним от какво земеделие се нуждае община Пазарджик и как местната власт може да помогне за това, заяви Валентин Милтенов. Кандидатът за кмет се срещна с работещите в зеленчукова оранжерия в пазарджишкото село Говедаре. Приоритетите в сферата на земеделието, които са част от предизборната му програма за управление на общината, бяха представени на тази среща.

Според Валентин Милтенов общинското ръководство може да стимулира и да популяризира предимствата на сдруженията на земеделците и да ги информира своевременно за възможностите на европрограмите.

Работещите в оранжерията се интересуваха от програмата на кандидат-кмета по отношение на младите семейства и жилищното настаняване. Валентин Милтенов заяви, че всяка община трябва да има визия за жилищната си политика. В неговата програма са залегнали редица инициативи, имащи отношение към младите хора и младите семейства. Предвижда се да бъдат осигурени стипендии за талантливи деца, да се сформира гаранционен фонд за обучението на младежи в чужбина, както и за изграждане на център за преквалификация, където да се подготвят кадри съобразно нуждите на бизнеса.
Живеещите в Говедаре поставиха и един екопроблем пред кандидата за кмет Валентин Милтенов. Той е предизвикан от множеството пунктове за изкупуване на стари коли, където се горят гумите и седалките за извличане на желязото от тях. „Общината трябва да излезе с ясни мерки по подобни проблеми“, каза Валентин Милтенов. Той предложи на живеещите в Говедаре да проведат общоселско събрание, на което да бъдат начертани най-наболелите проблеми на селото.