/ iStock/Getty Images

Който храни бездомни животни в Пазарджик, ще трябва да декларира това в общината, да ги обезпаразитява и ваксинира, да ги кастрира и да не допуска те да проявяват агресия към други четириноги и хора.

Задължават зоолюбителите в Пазарджишко да регистрират бездомните кучета, които хранят

Така е променен текстът в Наредбата за отглеждане на животни, която предизвика бурни полемики с опита да бъде въведена забрана хората да се грижат за бездомни кучета и котки.

В коригирания и подложен на обществено обсъждане вариант няма задължение животните да бъдат регистрирани, както беше в първия. Посочено е, че желаещите може да ги придобият, като ги регистрират при ветеринарен лекар или в общината. В този случай ще дължат такса, от която ще бъдат освобождавани, ако кастрират питомците си.

Наказаха общинския ветеринар на Пазарджик заради забраната да се хранят бездомни животни

Нормативният акт е внесен за обсъждане и гласуване в Общинския съвет. В мотивите се посочва, че целта е да се подобри чистотата в общината и да се вземат превантивни мерки срещу разнасяне на болести.

Припомняме, че за гафа в първоначалния вариант, задължаващ зоолюбителите да регистрират скитащи животни, ако ги хранят, кметът на града Тодор Попов обвини общинския ветеринар д-р Илия Томов, който беше наказан. Лекарят пък обясни, че е предложил крайната мярка след десетки жалби на граждани за проблема със скитащите кучета.