Кметът: Вече не мога да бъда мек, мил и усмихнат
Кметът: Вече не мога да бъда мек, мил и усмихнат / dariknews.bg

Ще бъде ли закрита операта в Пловдив или не? Отговор на този въпрос ще има в сряда, когато кметът на града Славчо Атанасов ще защити позицията си против закриването на институцията на заседанието на Министерски съвет. Поканата си да присъства на него Атанасов е получил лично от премиера Бойко Борисов, с когото е разговарял по спорната тема. Идеята Пловдив да остане без опера е част от проекта на Министерство на културата за театрална реформа.

В "Денят" на Дарик Славчо Атанасов изрази надеждата си намеренията на културното ведомство да не се реализират. В противен случай Пловдив се вдига на протест. Той ще бъде под прозорците на ресорния министър Вежди Рашидов.

Да започнем този разговор с културната ви болка. Идеята на Министерство на културата да закрие Пловдивската опера като част от реформите в системата. Преди дни обявихте, че сте готов да поведете поход към София. В понеделник казахте, че ако се наложи и гладна стачка ще започнете. Ще успеете ли да спасите Пловдивската опера и как?

Аз мисля, че винаги съм бил привърженик на цивилизования диалог и в понеделник разговарях с министър-председателя. В сряда ще бъда в Министерски съвет и там ще защитавам правото Пловдив да има опера. Аз смятам, че Министерския съвет ще прояви разбиране и тази идея за закриване на Пловдивската опера няма да бъде реализирана.

Защо в Министерски съвет? Диалогът дали не трябва да водите с Министерство на културата, с министър Вежди Рашидов, с хората в неговото министерство, които отговарят за реформата?

Още в четвъртък аз изпратих писмо до министър Рашидов. Във вторник, поне това е моята информация, той ще бъде в Пловдив. С най-голямо удоволствие ще се срещна и с него, но говорих и лично с министър-председателя и мисля, че окончателното решение ще бъде взето в сряда на Министерския съвет, Затова ще бъда там. Аз смятам, че Пловдив като културна столица на България, това е безспорен факт, е редно да има опера.

След този разговор с премиера доста по-мек звучите в желанието си за поход, в желанието си за гладна стачка.

Звуча по-мек, защото очаквам от страна на управляващите да проявят здрав разум. И да не стигаме до такива крайности. Аз няма да крия, призовах Пловдивската опера да репетира 7-ма Ленинградска симфония на Шостакович. Знаете за блокадата на този велик град. Аз смятам, че Пловдив като културен център е също не по-малко велик от Санкт Петербург. Така че в това отношение аз ще стигна до крайности. Имахме проблеми с финансирането на Пловдив. Знаете, Пловдив прие да поеме софийските отпадъци. В това отношение града на 100% си изпълни ангажимента към София и към правителството, но от отсрещната страна не получихме така желаното и очаквано взаимодействие от страна на София. Пловдив може да преглътне икономическа блокада, но Пловдив няма да преглътне културна блокада. Пловдив няма да преглътне институция, която е на 57 години да бъде закрита. Институция, която освен Пловдив, обслужва още четири области - Пловдивска област, Хасковска област, Пазарджишка област и Смолянска област. На мен лично ми е непонятно защо оперите в Стара Загора, Бургас, Сливен и Русе се запазват, а закриват само Пловдивската опера.

Защо забуксува диалогът ви с Министерството на културата, че се стигна до личен телефонен разговор с премиера Борисов? Така ли трябва да се разреши проблемът?

В никакъв случай. Аз винаги съм бил привърженик на цивилизования диалог. И когато става въпрос за културната столица на България, и когато става въпрос за закриване на институция, която е символ на града, кажете ми, аз като кмет какво да направя? Аз като кмет съм длъжен да защитя пловдивчани и културните институции на града. Ако наистина в сряда проблемът не се реши, ще преминем към протести.

Как си ги представяте тези протести?

По много прост и ясен начин. Идването на пловдивчани в София пред Министерството на културата и на самия площад пред министерството ще започне да звучи 7-ма Ленинградска симфония.

Както се заканихте.

Както се заканих. Аз съм известен с това, че си удържам на думата и винаги си изпълнявам заканите.

В четвъртък Министерство на културата обяви официално очакваната реформа. Предполагам вие сте писали още от тогава писма до министерството с вашите становища против затварянето на операта. В действителност никаква реакция ли няма по отношение на тях?

Никаква, за жалост. Имаме няколко писма до Министерството на културата, че това ще е геноцид към града. Не само геноцид към Пловдив, но и към още четири други области, които разчитат на тази опера. В момента Пловдивска община даде 17 млн. лева за изграждането на чисто нова опера, която ще бъде най-модерната опера в страната. И тя ще е готова месец март 2011 г. Говоря само след няколко месеца.

По време на дискусиите си в министерството, предполагам, че това сте го казвали.

Това ние го писахме в писмата. И ще бъде много странно, и много жалко, когато ние построяваме опера за 17  млн. лева, с чисто общински пари на Пловдив, нито един лев не е взет от държавата, то Пловдивската опера да бъде закрита. Ами за какво строим тази опера, която струва 17 млн. лева. 

В предаването „Денят" Славчо Атанасов коментира още, че до този момент община Пловдив не е получила нито лев от обещаните 2,8 млн. лева като компенсация за приемането на софийския боклук. За това, че складира столичните бали пловдивската общината трябва да получи общо 15 млн. лева. Премиерът Бойко Борисов беше обещал на кмета първоначален транш от 4-5 млн. лева, но само ден по-късно финансовият министър Симеон Дянков намали сумата на 2,8 милиона. Кметът Славчо Атанасов коментира:

Тези пари не бяха дадени на Пловдив, и самата Пловдивска община да прецени къде да ги вложи, а бяха целево разпределени от самия Министерски съвет. И, което е куриозното, 2 млн. лева бяха дадени за един обект, който струва 16 млн. лева. Кажете ми, тези 2 милиона какво да ги правя, като ми ги дадоха за обект, за който трябва да търся още 14 млн. лева, за да бъде реализиран. Пловдив имаше съвсем други нужди, но от МС не ни позволиха ние да разпределим тези пари, където намерим за добре. Кажете ми, какво друго означава това, освен финансов геноцид върху града.

И като се чухте с премиера Борисов по телефона освен за Операта говорихте ли си и за тези пари?

Аз му казах на министър-председателя в прав текст: Поне като не ми даваш парите, поне не ликвидирай Пловдивската опера.

Какво се случва с доверието между София и Пловдив? Как ще си комуникирате оттук нататък?

Аз 20 години се занимавам с политика и изключително много разчитам на джентълменството в политиката. Никога не съм подреждал някого и затова в общи линии хората ме уважават. И когато в отсрещната страна не срещам това, то тогава се получават неприятни неща. След 20 години разбрах, че честната дума в политиката, мъжката дума, за много хора не значи нищо.

Ако сте готов да защитавате Пловдивската опера с 7-мата симфония на Шостакович под прозорците на министъра на културата и гладна стачка, докъде сте готов да стигнете в борбата си да получите дължимите ви пари?

Ние приехме последната бала софийски боклук на 17 май. Пловдив беше перфектен в отношенията си спрямо София и държавата. Тази тема за софийския боклук беше изключително непопулярна в нашия град. Само че аз си поех кръста, обещах на премиера, обещах и на Министерски съвет, и на кметицата на София, че това нещо в Пловдив ще стане. Въпреки че три села ми се разбунтуваха, че приемам 100 000 тона софийски боклук. Знаете ли какво са това 100 000 тона боклук? Това е колкото едно пловдивско тепе. И въпреки това Пловдив изпълни на 100% ангажимента си към София. Тогава бях много хубав и много мил, и тогава ми се обаждаха през един час от София, кмете, моля ти се, помогни ни, защото другите общини не ни искат боклука. Аз тогава си поех ангажимента. За жалост обаче сега, когато София трябва да дава парите на Пловдив, ние не срещаме такова разбиране. Докато приемах боклука на София бях много хубав и много мил. В един момент станах лошия, и, както се изрази един депутат от управляващата партия, станах мрънкалото, което си търси парите.

И именно защото казахте, че вече не сте мил и добър, а много критичен, остър в изказванията си в последните дни, имате ли притеснения за поста си?

Аз защитавам интересите на 400 000 пловдивчани, които са ме избрали. Не мога, когато интересите на града безспорно се накърняват, да бъда мек, и мил, и усмихнат.