Кметът на Смолян напълни с хранителни продукти хладилника за бедни
Кметът на Смолян напълни с хранителни продукти хладилника за бедни / netinfo
Кметът Николай Мелемов напълни с хранителни продукти хладилника за бедни, който се намира между Първо СОУ „Св.св.Кирил и Методий” и бар "Верту" в стария център на Смолян.
"Присъединявам се към благородната инициатива известна като „Ако си дал” и нейният инициатор Стефан Чолаков", посочи градоначалникът. "Християнските добродетели ни призовават да бъдем милосърдни и добри, и да помагаме на хората в нужда. Хладилникът не пречи на никого, а ако се включат в инициативата повече наши съграждани, така ще помогнем на нуждаещите се", коментира Мелемов. Той зареди хладилника с олио, захар, консерви, леща, боб, кашкавал, салам, пити с късмети, баклава, сладкиши, сирене, фъстъци и др. Целта е хората в нужда да посрещнат Новата година празнично.
Инициативата "Ако си дал " стартира 21 юни т.г., когато беше направено първото раздаване на храна. Главните инициатори на проекта са 40-годишният арендаторът на заведение в София Стефан Чолаков и 15-годишният Мино Караджов. Целта е вместо да отива на боклука, излишното ядене да се дарява.
По данни на Българската хранителна банка, между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за 1 г. Чолаков твърди, че към доброто дело го подтикнало уважението към собствения му труд, към хляба и към хората. Всеки, който желае да се включи като дарител, може да потърси информация за кампанията на сайта ѝ или във Фейсбук.
Инициативата "Празен хладилник" набира много последователи в социалната мрежа. Уличните хладилници, от които хората в нужда могат да вземат безплатно храна са вече над 30 в цялата страна. Хладилникът за гладни беше поставен в Смолян в края на ноември т.г. Смолянчани приветстваха това добро дело, но се смятат, че хладилникът е поставен на централно място и нуждаещите се хора ще се притесняват да взимат продукти от него. На това притеснение Чолаков отговори, че има млади доброволци, които ще доставят храната на възрастни наши съграждани директно до дома им. Въпросът е повече хора да се включат в зареждането на хладилника, за да се нахранят повече бедни.