/ netinfo
Камарата на архитектите в Пловдив се обяви против събарянето на бившия Партиен дом и построяването на мястото на опера. Становището на специалистите е входирано до ОбС на града и кмета Иван Тотев.
 
Архитектите посочват, че всички нови съвременни оперни сгради са ситуирани далеч от натоварената централна градска среда и са разположени към открити пространства на заливи, реки и нови квартали. Те считат, че решението за избор на терен и параметри на сградата трябва да се вземе от принципала на Пловдивската опера - Министерството на културата.
 
Можем да дадем предполагаемата преценка, че този парцел, който е с площ 3241 кв. м би бил недостатъчен за удовлетворяване на всички изисквания за пълноценна съвременна оперна сграда.

Очевидните недостатъци на това място са – малката площ, липса на удобни комуникации за обслужване на сценографски съоръжения и декори, липса на условия за паркиране, очаквания конфликт с археологията на подземно ниво и т.н
, пише още в становището.
 
Освен това, подчертават от Камара на архитектите в Пловдив, за да се освободи теренът за нова сграда на Пловдивската опера, трябва да се унищожи съществуващата сграда на общинската администрация, ведно със съществуващата концертна зала.
 
Специалистите припомнят, че бившия Партиен дом е една от забележителните сгради в града и е пример за модерно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство за времето си

Предложението за събаряне на административната сграда на Община Пловдив и единствената концертна зала с добра акустика не съответства на традициите на Пловдив и противоречи на световното движение, инспирирано от ЮНЕСКО, в годината на културното наследство ЗА СЪХРАНЯВАНЕ паметниците на новото време от началото и втората половина на 20 век. Смятаме,  че решението на това място да се изгради Операта на Пловдив, не е достатъчно обосновано“, категорични са от Регионалната Камара на архитектите.

Припомням, че Инициативният комитет за създаване на дом на Пловдивската опера внесе в деловодството на общината предложение за събаряне на бившия Партиен дом в града и построяване на терена на опера. 

Очаква се то да бъде гласувано на някое от предстоящите заседания на ОбС.