Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци?
Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци? / снимки: Адриан Кулев
Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци?
86293
Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци?
Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци?
  • Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци?
  • Какво се случва със семейството останало без дом след пожар в Момчиловци?

Няколко благотворителни акции се проведоха в помощ на пострадалото при пожар семейство в смолянското село Момчиловци.

Доста хора отвориха сърцата си и се включиха да помагат на пострадалите, като от страната, така и от чужбина. Една от най-мащабните инициативи, бе организирана от ученици на Гимназията за профилирано изучаване на чужди езици "Иван Вазов" в Смолян.

Близо 18 хил.лв са събраните средства по дарителската сметка на семейството, което пострада при пожара в смолянското село Момчиловци. Домът на Роска Георгиева изгоря в началото на март, като без покрив останаха Роска, двете й деца, трудно подвижната й майка, както и отглежданото в къщата приемно дете.

Веднага в родопското село стартира благотворителна кампания в помощ на пострадалото семейство, като все още във всички търговски обекти има поставени кутии за дарения. Местното читалище и кметството, организираха Пролетен концерт, на който отново се събираха средства, а в последствие имаше благотворително дрифт и офроуд шоу, както и базар и концерт, организиран от учениците от 10в клас на ГПЧЕ "Иван Вазов" в Смолян. Последните две събития събраха приблизително 4 хил.лв, а дарения по сметката постъпват от САЩ, Гърция и цяла България.

Фирми са обещали помощ със строителни материали, както и община Смолян, която оказва и помощ в още доста направления. Общинските съветници от Коалиция за развитие на община Смолян се ангажираха със закупуването на дограмата за новият дом, тъй като стана ясно, че моментното състояние на къщата е много лошо и се налага да се събори до основи. Амбициите на кмета на селото Сийка Суркова, както и на хората около нея, които са се ангажирали да помагат на пострадалото семейство са, да бъде построена нова къща на два етажа и то възможно по най-бързият начин. Къде ще посрещне Великден семейството на Роска Георгиева разказва самата тя пред Дарик:

Празниците ще ги посрещнем в Момчиловци, в къщата на моя приятелка от детството, която в момента живее в Италия. Етажът, на който бяхме настанени беше свободен. С помощта на моите колеги, приятели и майстори от Момчиловци, успяхме да го ремонтираме бързо и се настанихме. Празниците ще ги посрещнем там.

-Вие сте и приемен родител, детенцето при Вас ли е в момента?

Не, предвид ситуацията за детето беше предприета друга мярка за грижа и беше отведено на сигурно място. Сега очаквам нова оценка, както на жилището, така и психологична и предполагам, че ще си възвърна правото на приемен родител и да бъде настанено друго дете при мен.

-Въпреки всичко, Вие имате желание да продължите да бъдете приемен родител?

Да, това ми е работата и вече осъзнах, че само с това мога да се занимавам.

-От колко време се занимавате с тази дейност?

От три години, това ми беше първото дете и го отглеждах в продължение на тези три години.

-Какво си спомняте от онази вечер, в която останахте без дом?

Онази вечер, всичко стана за много кратко време. Спомням си единствено момента, в който изведох детенцето. Видях, че съседи помагат на майка ми, тя е трудноподвижна и за нея най-много се притеснявах, дали ще може да излезе, тъй като пожарът лумна буквално за десет минути. Излезнахме и покривът падна. Единствената ми утеха до ден днешен е, че сме живи и здрави. Децата ми са здрави. Ще работим много и с помощта на всички хора, не искам да споменавам дори имена, защото ще пропусна много, няма да ми стигнат два дни и цял живот да им благодаря за подкрепата. Специално на учениците от гимназията за чужди езици, които организираха такъв грандиозен концерт, просто им се възхищавам на сърчицата. Толкова отворени сърца, съпричастни и състрадателни. Пожелавам им да не спират с тая кауза и да привличат още и още от подрастващото поколение. Много съм им благодарна и се надявам някога да ги подкрепя в тази кауза, защото осъзнах, че без подкрепата на всички хора, всички трябва да бъдем заедно, и малки и големи, за да може човек да се изправи на краката си в такава ситуация и да има смелост, кураж да погледне бъдещето, защото случващото се – буквално за 20 минути животът ти се обръща. Не мога да го осъзная все още.

-Въпреки всичко, вие сте оптимист?

Оптимист съм с подкрепата на всички хора, които ни помогнаха и отвориха сърцата си за нас. Не само финансово, моралната подкрепа за мен е много по-ценна.

-Доколкото разбрах сте на път да строите нов дом?

Все още текат процедурите по проекта за бутане на стария ми дом, но когато виждам как ни подкрепят всички, като в тази дума включвам от най-малкото дете до съвсем непознати хора и пенсионери, които ми се обаждат по телефона само за морална подкрепа. Много ми помага кметът на Момчиловци. Майка ми дори казва, че просто се е разкрилила за нас това момиче, община Смолян, моите колеги от цялата страна ми помогнаха и финансово и морално и цялото село Момчиловци, за 5 минути, докато видя какво става, те бяха там, цялото село.

Благотворителните акции в помощ на семейството продължават, като всеки желаещ и имащ възможност може да го направи като дари средства по сметката на семейството.