Изпитът по български език в ПУ събра най-много шестици и двойки
Изпитът по български език в ПУ събра най-много шестици и двойки / netinfo

381 са отличните оценки от всички кандидат-студентски изпити в редовната кампания за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Най-много шестици има на изпита по български език - 188, следват история - 62, и география - 21, съобщи началникът на „Учебен отдел" Димитър Бойков.    

На редовната кампания се явиха близо 6500 кандидат-студенти от общо заявилите участие 6729. Скъсаните са 20%, показва справката на „Учебен отдел". Според нея най-много двойки има на изпита по български език - 714, следват история - 274, английски език - 163, и география - 124.  

Най-впечатляващият общ резултат е от изпита по теологията, където 18 от 22-ма явили се са получили пълни шестици. Това е 82% от всички оценки по този предмет, казаха от „Учебен отдел".

Без отлични оценки са предметите българска литература, испански език и физкултура, на които са се явили съответно 82, 7 и 156 човека.   

За новата академична година Пловдивският университет ще приеме общо 4 157 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки за редовно обучение са 3 447, а за задочно - 710. Заявените места се отнасят за над 70 акредитирани специалности в деветте основни факултета и двата филиала на ПУ „Паисий Хилендарски" в Кърджали и Смолян.   

Резултатите от всички изпити могат да бъдат проверени на интернет страницата на висшето училище или на таблата пред сградата на Ректората