Изложба на Жул Паскин бележи културната седмица в Пловдив
Изложба на Жул Паскин бележи културната седмица в Пловдив / Ваня Трингова/ Дарик радио Пловдив

Едно от най-интересните културни събития в града тази седмица, безспорно е изложбата с непоказвани творби на Жул Паскин, която ще бъде открита в Пловдив. На 26 февруари, залата на Градската художествена галерия на ул. „Княз Ал. I”15 ще покаже живопис, акварел, рисунки и графики на именития художник, наричан още „принцът на Монпарнас”.

Роденият във Видин художник е един от най-ярките представители на парижката бохема, любимец на изкушените от простотата в живота и изкуството, неуморен дарител на внимание и любов към „отхвърлените” от обществото. Неоспоримо модерен, свободен и независим дори и в избора да сложи сам точката в края на живота си, казва за него директорът на Пловдивската галерия Красимир Линков.

Вторникът ще предложи премиери на две нови книжни заглавия.

В книжарница „Хермес Централ” в 18 часа, доц. д-р Владимир Янев ще представи новия роман на Антон Баев "Рай друг не чакай", а от 18.30 часа в Балабановата къща, Ивелина Атанасова ще представи в книгата си „Лак и кал“ – един роман с нетипичен за българската литература сюжет, който се разгръща не в родината ни, а в аристократична Англия .

На 25 любителите на оперното изкуство ще могат да гледат постановката на  „Тоска” от Джакомо Пучини. В представлението, което ще се играе на сцената на Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа, ще участват певците

Мариана Панова, Таня Иванова, Мартин Илиев, Стоян Даскалов, Иван Димитров, Нико Исаков, а диригент е Иван Ангелов.

На 26 февруари, писателката Весела Ляхова ще гостува в Пловдив. От 18 часа тя ще се срещне с почитатели на романа й „Бежанци”, ще отговаря на въпроси и ще даде автографи в книжарница „Хеликон” на ул. „Княз Александър Батенберг” № 29.

„Пробудени приказки” е заглавието на живописната изложба на Нина Златева, която се открива на 27 февруари от 18.30 часа в галерия „Жорж Папазов”.

От известно време, художничката работи в творчески тандем с актьорите Елена Начева и Кръстьо Лафазанов. „Преди няколко години като коментар под моите картини в мрежата започнаха да се появяват много свежи, закачливи, остроумни стихчета, които предизвикаха в мен истински възторг. Те великолепно допълваха и раздипляха съдържанието на картините. И тъй като в живота няма нищо случайно - появи се първата ни съвместна рожба "Игра на образи и думи”, а след това и „Пробудени приказки””, разказва за съвместното начало Начева.

На 24 февруари, на сцената на Драматичен театър – Пловдив гостува Драматичен театър „ Стефан Киров” – Сливен с постановката „Епопея на забравените”. Моспектакълът на Димитър Марков, изграден по текстове на Иван Вазов и Захари Стоянов, е в чест на националния празник 3 март.

На 25 февруари в Камерна зала ще бъде играна пиесата „Истанбулска история, на 26 февруари  - „ То беше чучулига, Жулиета!, а на 27 февруари е представлението „Дисни трилър”