/ netinfo
Новото научно издание на Регионален исторически музей-Пловдив  „РОЛЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ГРАДА ПРЕЗ ПЕРИОДА 1886 – 1944 ГОДИНА“ излезе от печат.

Разширяват дейността на Старинен Пловдив, Източната порта под управлението на Института  

Това е първото монографично изследване за ролята на местното самоуправление за развитието на един от най-големите български  градове през периода на капитализма.

След Съединението от 1885 година Пловдив изгубва престижното си положение на столичен град и макар да запазва позицията на исторически утвърдил се център на една от най-плодородните и важни за страната области, постепенно се превръща в обикновен окръжен град.

Неговото развитие и модернизация са предоставени на „крехките възможности“ на местното самоуправление, твърде често обезсилвано кадрово и финансово от централната власт.
 
Старият град с артистични изненади за откриването на ЕСК 2019

На база неизвестен досега огромен по обем документален материал авторът Стефан Шивачев разкрива реализацията на най-важните за града инфраструктурни проекти за водоснабдяването с чиста планинска вода от Родопите, изграждането на канализацията, градоустройственото развитие, електрификацията, екологията, транспорта и образованието.

Търсят се отговори на въпросите за вината за унищожаване на Марково тепе и части от останалите хълмове, защо в Пловдив не е изграден трамваен транспорт, защо държавата е била „мащеха“ за втория български град, гръмко именуван културна столица, кои са най-успешните кметове и кои са най-корумпираните?

Проследява се взаимодействието между местната и централната власт, което достига драстични примери, особено когато те са доминирани от различни политически сили. Важно място е отделено на финансирането на общината и заробващите условия на заемите от БНБ.

През тези шест десетилетия е натрупан безценен опит, актуален и днес, когато общинското самоуправление отново е най-важният фактор за развитието на града и в нейната дейност се събират всички аспекти на стопанския, обществен и културен живот на града.

Изданието е в продажба в музея.