/ Тина Соколова
Нов магистрален водопровод по участък от околовръстната улица „Стоян Ангелов“ в Пазарджик е почти готов, докато същевременно не е приключил конкурсът за избор на изпълнител.

Тина Соколова

Процедурата беше обявена в началото на юни, а тази сутрин в 9,30 часа, според официалната документация, е извършено отварянето на офертите. Строителните дейности по отваряне на изкопите и полагане на тръбите текат от десетина дни.

Тина Соколова

Първоначално след гостуването на премиера Бойко Борисов на 20 май и с неговата благословия бе обявено, че ще бъде направена пълна подмяна на настилката. Дни по-късно машини започнаха да отстраняват асфалта.

Движението по околовръстното в Пазарджик - в една лента до края на юли

Строителството обаче бе спряно временно заради тежка авария на кръстовището между „Стоян Ангелов“ и бул. „Георги Бенковски“, след което бе взето решение първо да се направи нов водопровод, за да не се разруши направеното от следващи ВиК-аварии.

Тина Соколова

Интересна подробност е, че за пътното строителство по околовръстното като самостоятелен обект пък изобщо няма обявена поръчка, нито на сайта на Община Пазарджик, нито на този на Агенция „Пътна инфраструктура“, която е стопанин на шосето като част от републиканската мрежа. А тази за тръбите, които вече са по местата си, напредва с пълна пара, без още да е ясно кой всъщност е избраният изпълнител.

От общината сдържано коментираха, че днес са отворени офертите, а в конкурса се е явил само един кандидат - „Водоснабдяване и канализационни услуги“-Пазарджик.

Подписването на договор предстои в следващите дни. И не било възможно да е започнало строителство, след като документално нещата още не били уредени. От ВиК пък се въздържаха от коментар по темата.

Според специалисти, това логично означава, че ремонтите се правят и без издадени разрешителни. По правило те би трябвало да се издадат от общината на съответните фирми-изпълнители, но след като са приключили конкурсите и са сключени договори с тях.

Тина Соколова

Припомняме, че на една от сесиите на Общинския съвет кметът Тодор Попов обяви, че от държавата ще бъдат отпуснати още около 300 000 лева за полагане на нови тръби, като увери, че въпреки отлагането на строителството до есента шосето ще е готово.

Прогнозната стойност на съоръженията е 270 000 лева без ДДС. Заложено е и условие, че ако не бъде осигурено финансиране, договорът с изпълнителя се прекратява, без възложителят да дължи неустойки.

Срокът за изпълнение е 90 календарни дни от датата на подписване на протокол за откриване на строителството.