книги
книги / ThinkStock/Getty Images
Десетте най-четени български книги от пловдивските ученици ще бъдат избрани чрез гласуване в града на тепетата. Кампания се организира по повод Деня на народните будители от Народна библиотека „Иван Вазов“, Община Пловдив  и Регионално управление на образованието. Целта е да се проучи каква българска литература четат учениците и в същото време да се насочи вниманието им към нея.

Гласуването ще се проведе до 25 октомври, 2018 г., а тържественото обявяване на 10-те най-четени български книги от учениците в Пловдив и награждаването ще се проведе на 08 ноември. Право на вот имат всички ученици от I до XII клас от общинските, държавните и частните училища в Пловдив. В Детския отдел на библиотеката, в училищата и читалищата ще бъдат поставени урни с хартиена бюлетина. Участниците ще могат да гласуват многократно, но за различни български книги. Класирането ще се определи в три възрастови категории:от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас.

Може да се гласува и в електронен вариант на специално подготвена за целта платформа и фейсбук страницата на събитието „Насърчаване на ученическото четене“. Там могат да се качват отзиви за книги, включително и под форма на снимки или видео. При гласуването, независимо от формата, задължително се изисква аргументация на избора. Най-интересните отзиви ще бъдат наградени.