Иван Колчаков: Образованието ще бъде приоритет
Иван Колчаков: Образованието ще бъде приоритет / netinfo

Конкретни ангажименти към образованието ще поеме в управленската си програма кандидатът от СДС за кмет на Пазарджик д-р Иван Колчаков. Това заяви той по време на поредицата срещи с учители и ръководните екипи от учебните заведения в общината. Д-р Колчаков подчерта, че именно образованието ще е основен приоритет в дейността му.

Кандидатът за кмет д-р Иван Колчаков започна поредица от срещи с учителите по места в учебните заведения, за да се запознае на място с проблемите на образованието и да получи директен отговор от педагозите какви са механизмите за решаването им.

По време на предишния ми кметски мандат образованието бе приоритет на местната власт, каза д-р Колчаков . В края на мандата ми в този сектор се отделяха 50% от общинския бюджет срещу една трета в началото на мандата. Пазарджик бе пилотна община за България по въвеждане на делегирани бюджети в училищата, по съвместен проект на Световната банка и Правителството, добави той . Десният кандидат подчерта, че той ще възстанови самостоятелността на общинските учебни заведения и ще продължи да развива системата на делегираните бюджети в общинските училища. Когато директорите са истински мениджъри, с голяма свобода и отговорности, решават най-добре проблемите на своите училища, защото ги познават по-добре от всеки политик, чиновник или икономист, заяви д-р Иван Колчаков.

Освен към общинските учебни и детски заведения, кандидатът за кмет с номер 44 в интегралната бюлетина пое конкретни ангажименти и към държавните училища. Няма законови, нито финансови пречки Общината да подпомага държавните училища, обясни кандидат- кметът Колчаков в отговор на въпроси на учители от професионалните гимназии. Общината може да превежда пари за подобряване на материалната база, обясни той и посочи като пример изграждане на физкултурни салони. Механизмите за това са Общината да бъде партньор на училищата при съвместни проекти по национални и световни програми, включително и със съфинансиране.

В рамките на два дни кандидат- кметът на СДС д-р Иван Колчаков се срещна с учители и директори от осем училища Пазарджик -Езикова гимназия ”Бертолд Брехт”, СОУ ”Димитър Гачев”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Стефан Захариев „, гимназия „Иван Аксаков", както и с педагозите от Професионалните гимназии по механотехника, по химични и хранителни технологии и по селско стопанство.