Испания решава за вдигане на забраната за работа на българи до края на лятото
Испания решава за вдигане на забраната за работа на българи до края на лятото / netinfo

Има вероятност ограниченията за работа на българи в Испания да отпаднат още през есента, заяви министърът на труда и имиграцията Селестино Корбачо по време на Националния ден на България на ЕКСПО 2008 в Сарагоса.

Той поясни, че министърът на външните работи е предприел необходимите стъпки за отпадане на действащия от 2 години мораториум и се очаква решението на испанското правителство – каквото и да е то - да бъде взето в края на лятото.

200 000 българи работят в момента в страната и те не представляват сериозен проблем, заяви министър Корбачо. Той обаче подчерта, че решението за отпадането на забраната за работа на българи и румънци не зависи само от Испания, а и от цялостната политика на общността.

Имаше нагласа и желание на испанското правителство да предложи на парламента вдигане на мораториума, дори преди 1 януари 2009 година, каза бившият кадър на вестник „Труд” Николай Каламов, който сега е част от българската диаспора в Барселона. Според него последните индикации са, че падането на забраната за работа на българи и румънци няма е предсрочно заради новоприетата европейска директива с рестриктивни мерки и заради големия брой румънци в Испания – над половин милион.

8 000 посетители се очаква да минат днес през българския павилион на ЕКСПО – Сарагоса, който представя богатството на водите в страната с водни завеси, мултимедийни ефекти и филми за балнеологията, биосферните резервати и традициите и ритуалите, свързани с водата. Палатата на страната ни е може би единствената, в която посетителите на Световното изложение, посветено на водните ресурси, получават безплатно минерална вода. Над 5 тона вода са осигурили организаторите на българското участие от Международен панаир Пловдив за трите месеца на ЕКСПО-то. Мусаката пък е най-поръчваното ястие в българския ресторант.

Надявам се да имаме мъдростта да съхраним водното си богатство и да го ползваме и да му се възхищаваме – и ние, и гостите на България, каза вицепрезидентът Ангел Марин по време на Националния ден на България в Сарагоса. Очакваният косвен резултат от българското представяне на Световното изложение е увеличаване на туристическия поток, заяви заместник- министърът на икономиката Нина Радева.

Изпълнения на Елица и Стунджи, фолклорни танци на възпитаниците на училище „Филип Кутев” в Котел, модерни аранжименти на народни песни с акустични китари на дуото близначки Стоянови и куклени миниатюри на театър „Албена” бяха част от шоуто за българския ден на ЕКСПО – Сарагоса. Публиката буквално тактуваше с аплодисменти ритъма на барабаните и тарамбуката на Стунджи и Елица в Конгресния център на изложението. На спектакъла, режисиран от проф. Боньо Лунгов, присъстваха и представители на 4-хилядната българска общност в област Арагон.