Искат извънредна сесия на ОбС заради некачествен ремонт в Центъра на Пловдив

Искат извънредна сесия на ОбС заради некачествен ремонт в Пловдив
Искат извънредна сесия на ОбС заради некачествен ремонт в Пловдив / Дарик
Репортаж на Искра Койчева
101624
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
На извънредна сесия Общинската администрация трябва да даде подробен и ясен отчет как са изхарчили 20 млн. лева, предоставени безвъзмездно на Пловдив по Оперативна програма „Региони в растеж“ за ремонти и благоустрояване в зоната между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Марица - юг“. Сесията е поискана с подписка, подкрепена от съветиците на „Съюз за Пловдив“, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Според тях, най-сериозният пропуск е, че само на малка част от улиците са подменени водопровода и канализацията. Това означава, че при бъдещи аварии ще се наложи ново разкопаване на улиците.

Вторият проблем е, че при изпълнението на строително-монтажните заради липсата на координация между Община Пловдив и фирмите, изпълняващи ремонтите, проектът се преработвал в движение, а жителите на квартала са били принудени цяла зима да газят в кал и да остават без вода заради честите аварии. 

Освен това, считат съветниците, Община Пловдив не е упражнявала строг контрол при усвояването на средствата. Стигнало се до запушване на дъждоприемните шахти с павета и други строителни материали, защото месеци наред шахтите в квартала са останали непокрити.

Следващият проблем е разбиването на вече поставените плочки, за да бъдат монтирани нови електрически стълбове, а на пето място е разминаването между строителното разрешение и извършените ремонти. 

Затова съветниците искат градската администрация да внесе доклад за изпълнението на строително-монтажните работи по проекта, да представи договорите с изпълнителите с гаранционните срокове и задълженията и да посочи размера на необходимите средства за довършването на всички улици и участъци, които са отпаднали от проекта, а също така и сроковете, в които те ще бъдат ремонтирани.

Правени са над 150 срещи с граждани и всеки един индивидуален казус е разглеждан внимателно, като там, където е било възможно сме се съобразявали с техните желания. Преди уличната настилка беше в дупки, някои улици бяха на калдъръм, а други въобще нямаха настилка, сега са асфалтирани, наредени са павета. Предишните стари и износени тротоарни плочки са заменени със бетонови блокчета и павета“, обясни кметът Иван Тотев, който заедно с районния кмет на "Централен" Георги Стаменов инспектираха инфраструктурния ремонт на зоната около Малката Базилика и Източната порта. 

Жителите на квартала поискаха Общината да сложи пътни неравности тип „легнали полицаи“, тъй като някои шофьори карат невнимателно по новите улици.

В района вече са подменени електрическите стълбове с нови, сложени са и нови кошчета за отпадъци, голям брой пейки и кътчета за отдих.

В междублоковите пространства са изградени и спортни зони с маси за тенис и места за игра с ударопоглъщаща настилка, спортни игрища за баскетбол, волейбол и друг вид спорт, обособени са десетки паркоместа.