Илко Илиев пита общинските юристи има ли гаф с Димитър Керин
Илко Илиев пита общинските юристи има ли гаф с Димитър Керин / снимка : dariknews.bg

Публикуваната в медиите информация за освобождаването ми от комисията по лихвоточките не отговаря на истината, защото предложението не е гласувано от необходимите поне 26 гласа, както е по закон. Така местният лидер на партия „Атака" и общински съветник Димитър Керин коментира публикациите за неговото освобождаване от Комисията по лихвоточките на вчерашната сесия.  

Грозно е, когато личната разправа с политически опонент бива замаскирана от медиите с шоу елементи. Детински наивно е да се твърди, че причината е игра във Facebook по време на общинска сесия, се казва още в декларацията на Керин. Според него медиите са прекрачили границата на забавното и са представили уронваща престижа и достойнството му информация.  

Междувременно стана ясно, че председателят на Общинския съвет Илко Илиев е поискал становище по казуса от юристите на местния парламент. Дали смяната на Керин в Комисията по лихвоточките е законна или гаф ще стане ясно едва в понеделник, когато председателят на местния парламент ще излезе с официално становище съобразно по казуса.  

По повод декларацията на Керин, вносителят на предложението Тодор Христев, който е бивш лидер на „Атака" в Пловдив, заяви, че Керин не е политик, а слаба ракия, за да се разправя някой с него. Относно броя на гласувалите и закона, Христев уточни, че квалифицирано мнозинство от 26 души трябва да има при разпоредителни дейности, свързани с имоти и пари. При смяна или замяна на човек в дадена комисия, не е нужно гласувалите да са толкова, уточни той. В заключение Христев каза, че Димитър Керин не е свикнал да води диалог и затова се опитва да запуши устата на медиите.  

На общинската сесия, която се проведе вчера, 20 съветници гласуваха „за", 19 против и въздържали се за отстраняване на Димитър Керин от поста му в комисията по лихвоточките. Предложението бе на Тодор Христев, който го мотивира с това, че Керин трябва да бъде освободен от повечето си задължения, за да има време да се грижи за виртуалната си ферма.