И антикорупционния съвет нищи неизгодни сделки
И антикорупционния съвет нищи неизгодни сделки / netinfo

Три скандални сделки, при които е накърнен общественият интерес, ще разгледа днес Областният съвет за борба с корупцията. Заседанието може да бъде публично, ако бъде гласувано предложението за промяна в правилника, което допуска открити обсъждания. Членове на съвета обаче изразиха съмнения в смисъла на проверката поради ограничените си правомощия. Те предвиждат сезиране на прокуратурата, която вече е възложила на Икономическа комисия предварителни проверки по две от скандалните продажби на терени.

Анти-корупционната комисия е изискала цялата документация по сделките за Марково тепе и за терена от 32 дка в “Тракия”, от чиито препродажби предприемачите Стоян Сариев и Димитър Бекриев спечелиха съответно 10 млн. евро и 21 млн. евро. Ще се гледат и условията, при които бившият арендатор на пловдивския Новотел Мирослав Касев е придобил рибарниците край моста на река Белишка и сега стопира строителството на ново съоражение, което минава през част от собствеността му.

Юристи смятат, че разтрогването на явно неизгодните за община Пловдив договори за покупко-продажба на атрактивни терени, е фикция. Според тях обаче може да се търси отговорност от длъжностните лица, допуснали клаузи от гласуваните конкурсни условия да бъдат “изпуснати” в договорите с инвеститорите. Стоян Сариев не изпълни основното условие за спечелване на парцела на бившето Марково тепе – да построи многофункционална зала по проект, за който беше проведен специален публичен конкурс. От договора на предприемача Димитър Бекриев пък е “изпусната” клаузата за разтрогването му при неизпълнение на конкурсните условия.