Гергов пита пловдивчани за къщите в Стария град
Гергов пита пловдивчани за къщите в Стария град / netinfo

Бизнесменът Георги Гергов направи дарение от 100 000 лева за паметника на хан Кубрат в ЖР”Тракия” и подписа заедно с кмета Иван Чомаков учредителния протокол на смесеното дружество между него и общината, чийто уставен капитал е също 100 000 лева. Припомням, че в “Пълдин туринвест” общината ще апортира 14 имота в Стария град, паркинга пред панаира, където ще се изгражда бизнес-център и 19 декара до хотел “Санкт Петербург”. Между двете събития няма нищо общо, каза кметът, получавайки бордерото за 100-те бона. Той подчерта, че дарението е уникално, защото никога градът не е получавал дарение в такъв размер сумата покрива половината от необходимите за паметника средства.

За председател на директорския борд на новоучреденото “Пълдин туринвест”АД бе избран издателят Степан Ерамян, а Георги Гергов стана изпълнителен директор на дружестовото, което бе създадено, за да възроди Стария Пловдив. В съвета на директорите от квотатата на бизнесмена влизат още бившият футболист на “Ботев” Запрян Раков и брат му Никола Раков, а интересите на общината ще се представляват, освен от Ерамян, и от бившият председател на ОбС Красимир Обретенов. Гергов получи мнозинство в борда, след като общинските съветници с гласуване се отказаха от контрола върху собствеността за милиони левове, която общината апортира в смесеното дружество. Първоначално общината и Гергов си поделят акциите на “Пълдин туринвест” в съотношение 75% за градската управа и 25% - за бизнесмена, който обещава да инвестира 16 млн. евро в реконструкция на възрожденските къщи, изграждане на нова галерия в Стария град и търговския център пред панаира.

Да се обяви обществено обсъждане за бъдещото предназначение на къщите в архитектурния резерват, които ще бъдат реставрирани до 2 години, е решил на първото си заседание директорският борд по предложение на Гергов.