Фитнес, сцена и библиотека на открито по бреговете на река Марица
Фитнес, сцена и библиотека на открито по бреговете на река Марица / Дарик радио

Сцена на открито, библиотека, фитнес площадка и кът за катерене по южния бряг на река Марица предвиждат част от проектите на община Пловдив за кандидатстване по програма Региони в растеж“.

Това заяви Невена Балчева, която ръководи отдела, подготвящ проектите на местната администрацията за кандидатсване по тази програма. Ако предложенията бъдат одобрени в Министерството на регионалното развитие и благоустройство се очаква над 40 млн. лева да бъдат инвестирани до 2018г. в района около ромската Хаджи Хасан (Аджисан) махала в центъра на Пловдив.

Районът влиза в т.нар. “зона за социално въздействие” от Интегрирания план за развитие на града. Проектите, които вече са представени за финансиране, включват основно реконструкция на вътрешнокварталните улици, дворове на училища, детски градини, междублокови пространства, изграждане на нови тротоари и зелени площи, както и енергоспестяващо осветление.

Проектите предвиждат още на ул. "Богомил" да бъде изградена нова детска градина с 4 групи, която е на стойност около 2 млн. лева. Отделно площадите „Житен пазар“ и „Света Петка“ ще бъдат облагородени с нови детски площадки, цветни лехи и водни площи.