/ ThinkStock/Getty Images
Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници. Това каза Сийка Карталова- Суркова, кмет на с. Момчиловци.
 
„Фестивалът на киселото мляко ще се проведе в дните от днес до 23 септември в Момчиловци. Това е един от най-пищните ни празници, който става реалност благодарение на усилията на много хора. В организациите са включени и партньорите, които произвеждат мляко за пиене с марка „Момчиловци“ в Шанхай, Българският център за развитие на инвестиции и туризъм в Китай, Община Смолян, както и кметството“, обясни Суркова.
 
„Надяваме се да привлечем още повече гости на празника, както е било през годините многолюден празник, пъстър и колоритен“, добави кметът на Момчиловци. По думите ѝ фестивалът ще се проведе за пети пореден път.
 
„На сцената ще се изявяват представителите на читалищата в региона и не само, но и от цяла България. Те ще ни покажат нашето съкровище и това е българският фолклор. Празникът преплита традиции, самобитност, както изложение на производители и представители на различни занаяти, както и производители на млечни продукти“, допълни още Сийка Суркова.
 
Тя коментира още, че през тези три дни Момчиловци ще бъде столица на киселото мляко. „Тогава ще има и различни състезания, свързани с този наш популярен в Китай продукт и не само в Китай. Надяваме се на един хубав празник, изпъстрен с много веселие, много забавления и най-ценното да си спазим своята самобитност, да покажем, че сме едно селище стъпило на корените си и търсещо съвременно развитие, както и връзките ни с Китай“, добави още кметът.
 
Китайците са впечатлени от полезните свойства на киселото мляко и от Момчиловци като география, бит и като самобитност, коментира още Суркова. „Връзката и популярността на Момчиловци в Китай е благодарение на киселото мляко. Преди десетина години тук идва екип от фирмата, която сега произвежда млякото в Шанхай“, добави тя. „Китайците са привлечени най-вече от приветливостта и добротата на хората. Срещат се с тях, говорят си много, виждат как се прави продуктът и знаят много за бактерията“, обясни кметът на Момчиловци.

По думите ѝ година по-късно този продукт се появява в Шанхай. „На всяка опаковка на млякото за пиене с марка „Момчиловци“ е написано: „България. В една мистична планина Родопи има едно село, селото на дълголетниците, една от причините за това е киселото мляко“. По този начин започва силната реклама на Момчиловци в азиатската страна в различни форми“, посочи още Сийка Суркова.
Агенция Фокус