Феноменален Диан Чобанов и уникална “Кармина Бурана” на Античния
Феноменален Диан Чобанов и уникална “Кармина Бурана” на Античния / Дарик Пловдив

Уникална “Кармина Бурана” под диригентството на Диан Чобанов изправи на крака публиката на Античния театър в Пловдив. Премиерният спектакъл откри снощи традиционния летен Верди фестивал в града под тепетата, който тази година е с нова творческа платформа и под ново име ОPERA OPEN.

Първото заглавие от звездната програма на Държавна опера – Пловдив напълни открития театър, въпреки очакванията за проливен дъжд. Представлението започна очаквано с “Fortuna, Imperatrix mundi” - впечатляващо изпълнение на оркестъра и хора на пловдивската опера, със специалното участие на балет “Арабеск”. В третата част на оперния спектакъл се включиха и децата от Хора на пловдивските момчета. Публиката аплодира възторжено солата на сопрана Станислава Иванова (от Софийската опера) и на баритона Михаил Пулиев.

По време на втората част на спектакъла Диан Чобанов захвърли диригентската палка и режисира оркестър и хор буквално с всяка фибра от тялото си. На фона на естествените декори и ефектното светлинно шоу танцьорите от националния балет и “Арабеск” успяха да потопят присъстващите в епохата на Средните векове.

Изкусната хореография на Боряна Сечанова ( въпреки забележимо повтарящите се многократно танцови елементи), наистина пресъздава подчертаната ироничност на средновековните текстовете, отразена и в музиката на Карл Орф.  Колоритността на костюмите и професионалното изпълнение правят спектакъла едно наистина великолепно изживяване.

Трябва да се отбележи и изключителното представяне на Мариана Крънчева в ролята на Флора, която пленява с изключителна танцувална техника и божественото си присъствие на сцената.

31-вото издание на летния музикален фестивал на Античния театър – OPERA OPEN продължава на 21 юни с ГАЛА КОНЦЕРТ – 100 години от рождението на Борис Христов, с участието на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе.