Етносите с най-древна история в Пловдив черпят за първия си календар заедно
Етносите с най-древна история в Пловдив черпят за първия си календар заедно / netinfo

Първият по рода си KАЛЕНДАР НА ЕТНОСИТЕ ще бъде представен официално днес от 17,30ч. в Балабановата къща в Пловдив. Общностите, с принос в историята на най-стария жив град в Европа, присъстват в него със своя народна мъдрост и традиционно облекло. Проектът е на фондация „ЗАЕДНО“ и представителите на етническите общности под тепетата.

Събитието предшества откриването на първия по рода си “ДОМ НА ЕТНОСИТЕ”, който ще отвори врати в края на февруари. На събитието ще присъстват и фотомоделите от календара с характерно облекло, а всички гости ще опитат от традиционните ястия на арменци, евреи, руснаци и турци. Специалното питие на вечерта ще бъде вино от нар.

Фотомоделите са автентични представители на общностите в Пловдив.  Снимките са правени специално за календара с любезното съдействие на Международен панаир Пловдив АД. В този проект безвъзмездно се включи пловдивският фотограф Юлиан Георгиев, който е и дизайнер на календара. Време и ентусиазъм доброволно инвестираха и приятели на Фондация “ЗАЕДНО”, съпричастни на идеята за етническа толерантност.

Посланието e “ЗАЕДНО” да популяризираме вековния модел на мирното съжителство между етносите в Пловдив – градът, известен от векове като конгломерат от различни общности, които съжителстват в разбирателство.