Егото скрива истинската ни същност
Егото скрива истинската ни същност / vesti.bg
Егото скрива истинската ни същност
86112
Егото скрива истинската ни същност
  • Егото скрива истинската ни същност

Егото е нещото, което ни отдалеча от духовната ни същност и така губим ярката и автентична индивидуалност, която притежаваме. Това заяви в ефира на Дарик радио йога инструкторът, автор и създател на сайта „Промени живота си“ и Център „Промяна“ в Пловдив Мариана Стракова.

Тя обясни, че егото като част от ума ни, е изпълнен с илюзии, които непрестанно развиваме и поддържаме и така попадаме в капана на страховете си,  изпитвайки чувство за малоценност и неудовлетворение.

Егото скрива истинската ни същност
netinfo

„Когато се поддадем на тези чувства, ние храним егото си и то се проявява под формата на самонадеяност, алчност, безцеремонност и самовлюбеност. Така егото прераства в свръхего, което води до егоизъм, а той от своя страна – до егоцентризъм и горделивост“, обясни Мариана.

По думите й, свръхегото ни кара да изпитаме чувство на щастие единствено като уязвяваме, подтискаме и нараняваме хората около нас, а егоцентризмът е най-крайната форма на егото, при която поставяме личното си аз над всичко и всички.

Осъзнаването на ума и егото като част от него, е ключът към овладяването му, посочи Мариана.

„Овладяното его е изява на вътрешна стабилност, сила и хармоничност. Когато осъзнаем крайностите на егоизма, ние можем да го контролираме“.

Според нея осъзнаването е и начинът да преодолеем и друга проява на егото – гордостта.

„Гордостта също до голяма степен ни оплита в собствените ни илюзии и повлича след себе си негативни емоции като омраза, гняв, завист и алчност Тя ни кара да изпитваме болна амбициозност, арогантност, показност и властолюбие“, отбеляза Мариана.

Егото скрива истинската ни същност
netinfo

Тя бе категорична, че изправяйки се пред себе си честни и смели, сме в състояние да преборим, както гордостта, така и егото си.

„Да не се опитваме да храним егото, а да храним душата си, защото егото никога не е удовлетворено, а душата се храни от усещания, емоции и чувства, които ни даряват изобилие от щастие“, посъветва йога-инструкторът.

Егото скрива истинската ни същност
netinfo