Концесия на летище Пловдив
Концесия на летище Пловдив / снимка: Община Пловдив
Реализацията на инвестиционния проект ще започне веднага след подписването на договора за концесия на летище Пловдив, увериха представители на консорциума между китайската компания „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това се случи след като те направиха оглед на аеропорта. В Пловдив вече са пристигнали представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията.

Много е важно летището да се развива и като гражданско, и като карго, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев. Той увери китайските инвеститори, че Община Пловдив ще бъде добър партньор и ще помага съгласно правомощията си за реализирането на проекта.   

Договорът с избрания концесионер може да бъде подписан след като бъде обявено решението на Комисията за защита на конкуренцията.

На срещата с китайските инвеститори присъстваха още кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов, председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметовете на шестте пловдивски района и заместник-кметът Розалин Петков.

Припомням, на заседанието си на 28 март тази година правителството определи консорциума между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ за концесионер на летище „Пловдив“ след проведена процедура. С решението си правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро.

Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.