/ DarikNews.bg, архив
Репортаж на Искра Койчева
101599
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева

На извънреден събор през изминалия уикенд на Българския лекарския съюз (БЛС), делегатите дадоха мандат на ръководството на Съюза да преговаря с НЗОК за увеличение на някои от клиничните пътеки, най-вече в областта на педиатрията и майчиното здравеопзване. Нужният финансов ресурс от 50 милиона лева трябва да се осигури от резерва на Касата.

Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

От БЛС поискаха още да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията, като ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения и въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

В същия ден на събора от Българската педиатрична асоциация (БПА) подкрепиха в декларация исканията на работещите в педиатричната болница „Проф. д-р Митев“, като подчертаха, че незаплащане на потребителска такса за работа с деца при амбулаторни и стационарни случаи е директна дискриминация от страна на държавата към труда на педиатрите и всички специалисти, които се грижат за здравето на децата. От Асоциацията настояха и за пълно разделяне на клиничните пътеки за възрастни и деца.

Темата коментират в репортажа на Искра Койчева проф. Иван Иванов - специалист по педиатрия и детска неврология и член на УС на Българската педиатрична асоциация и д-р Георги Цигаровски- общопрактикуващ лекар и член на БЛС.