доброволци строят камбанария в Родопите
доброволци строят камбанария в Родопите / netinfo
Доброволци от цялата страна се събират в Родопите, за да помогнат за построяването на камбанария на църквата „Св. Илия“ в с. Гудевица.

Местните хора вярват, че именно камбаната, която е пренесена на ръце преди няколко века от българи, които са живели по земите на сегашна Гърция, ги пази от природни бедствия.

Камбанарията ще бъде дълга около 10 метра, като вече работата по нея е започнала, съобщи Теодор Василев, председател на читалище „Бъдеще и сега 2006“ в с. Гудевица.

„Звъна на камбаната наистина има чудодейна сила, казвам ви го от опит, тъй като тя и сега се ползва и пази, както Гудевица, така и съседните села от бури, градушки и силни ветрове“, добави Василев. Съвсем близо до църквата пък има Аязмо, където хора от близко и далеч пристигат заради чудотворната сила на водата.

Местните хора подсигуряват подслон и храна на всички доброволци, които се включват в изграждането на камбанарията, както разбира се и веселба.

Църквата "Св. Илия" е строена през 1882 година, а камбаната все още виси на едната стена на сградата. Всяка година на Илинден камбаната събира местното население и много гости на курбан.