Детските градини в Пазарджик отварят утре?
Детските градини в Пазарджик отварят утре? / netinfo
Затворените заради кризата с газа детски градини в Пазарджик може да заработят още утре, след като доставките на синьо гориво бяха увеличени днес следобед. Това обявиха кметът на Пазарджик Тодор Попов и управителят на “Хебросгаз”, Димитър Ганев. Възможно е да започне и поетапно включване на училищата, които също са в дървена ваканция, след като днес по обед доставката на газ за града бе увеличена и ще очаква до вечерта да има второ увеличение на подаваните количества.

В момента доставката за Пазарджик е с 500 кубически метра повече на час. Така потреблението в най-газифицирания град на България скача от 1000 на 1500 куб.метра на час. До края на деня се очаква да бъдат отпуснати нови 500 куб.метра на час. Дори това да стане обаче, доставките ще покриват 1/6 от обичайното за зимата потребление в Пазарджик.

При новата ситуация с увеличената доставка обаче няма да има проблеми с отоплението на Приюта за безнадзорни деца, Кризисния център, Дома за стари хора “Гавраил Кръстевич” и Дом “Вяра Надежда и Любов”.

Община Пазарджик има готовност да закупи нафта за 12 училища. За тези инсталации, при които има сериозен риск за дефектиране при смяна на горивото, няма да се предприема пренастройване на мазут или нафта.