Десетки села в смолянско без ток заради прекъснати далекопроводи, извозват снега в реката
Десетки села в смолянско без ток заради прекъснати далекопроводи, извозват снега в реката / Дарик архив

В Смолян започват извозването на сняг, заради очакванията за нов снеговалеж, съобщи кметът Николай Мелемов.

Трябва да премахнем натрупалия се сняг на невралгичните места в града, тъй като очакванията са да продължи снеговалежа и ако не се освободим от сегашния, ще стане много сложно“, коментира Мелемов. Той уточни, че снегът ще бъде извозен с тежка техника и изхвърлян в реката. Освен това вече има издадена заповед, автомобилите да се движат само с вериги.

Не е нормално при такава обстановка, автобусите от градския транспорт да са без вериги. Издал съм заповед, която е налична и органите на КАТ следят, дали се спазва“, добави Мелемов.

Заради обилния снеговалеж в област Смолян има и редица села без ток в общините Рудозем, Баните и Смолян. Най-много населени места без електричество има в Рудоземско, където заради проблеми с далекопроводите около десетина села са без ток. Без ток са в Загражден и Могилица.

Обстановката е типично зимна, нямаме проблеми със сериозни аварии, а по-скоро с частични изключвания. Екипи на EVN работят по отстраняването на всички проблеми и в най-кратки срокове, електричеството на засегнатите населени места ще бъде възстановено“, коментира пред Дарик говорителят на EVN Крум Косев.