/ DarikNews
Чубрица и копър са сред най-често изпращаните неща на близки и приятели в чужбина за коледните и новогодишни празници. Това разказа за DarikNews началнкът на отдел в ТД "Български пощи" - Пловдив Диана Ранчева. 

В момента, освен картички, пловдивчани изпращат и много колети на роднините си с коледни и новогодишни подаръци. 

"Обикновено хората изпращат за Коледа и Нова година традиционни неща, които са чисто български – подправки, луканки, суджук. Най-често изпращат чубрица, копър, които липсват в чужбина и са типично български подправки, а също сирена и кашкавали - родно производство, които напомнят за България. Изпращат се и традиционните български бонбони – "Тримонциум" и "Черноморец", каквито в чужбина няма. Това напомня за страната ни на българите зад граница", обясни Ранчева. 

В пощата обаче разполагат със специални списъци, какви предмети могат да бъдат допуснати от всяка пощенска администрация по света. Например любимите на много хора лютеница и кисело мляко не се приемат за изпращане, тъй като бурканчетата са чупливи или просто има опасност да се изсипят. 

Деца от Пловдивско затрупаха Дядо Коледа с писма, най-много искат да са с родителите си (СНИМКИ)

Най-често изпращаните сувенири пък, освен подаръците за децата, са традиционните национални шевици, а също мускалчетата с розово масло, които напомнят за родината. Изпращат се и много календари с изгледи от България. 

Всички тези пратки тръгват по-раничко, защото трябва да стигнат навреме, но и сега има хора, които подават такива пратки. Сигурното е, че всички подаръци ще стигнат до мястото, за което са предназначени, при това навреме за празниците, подчерта Диана Ранчева.