местни избори
местни избори / Кирил Кирилов
Четири жалби са постъпили в ОИК-Асеновград, съобщиха за Дарик от комисията. Две от тях са за агитационни материали, които са били разпространявани на по-малко от 50 метра от избирателната секция. Третият сигнал е за автомобил, който е бил облепен с подобни материали, а четвъртият – за разкрит вот по време на гласуване. Последната жалба е била опровергана от членовете на ОИК-Асеновгра, обясни нейният председател.

Най-висока избирателна активност към 12.30 часа в Пловдивска област отбелязва община Лъки – 39.48%. Това сочи справка на Областната управа. На второ място отново се нарежда община Брезово – с 36.23%, следвана от общините Куклен – с близо 35 на сто и Сопот – с 30.34%, и. Тенденцията за сравнително висока избирателна активност в общините Садово, Стамболийски, Първомай и "Марица" се запазва.
От областна администрация съобщиха още за Дарик, че към момента няма постъпили жалби или сигнали за нередности по избирателните секции.
278 619 са имащите право на глас в Пловдив област. Секционните избирателни комисии на територията на областта са 527, като в близо половината общини има и мобилни секции.

От областна управа уточниха още, че секциите в община Карлово са 75. Към момента там са образувани две подвижни избирателни секции. Имащите право на глас са около 43 500 души. До момента в Общинската избирателна комисия в Карлово са постъпили три жалби и сигнали за нарушения, по които са предприети проверки и са взети становища.

21 са образуваните секционни избирателни комисии в община Хисаря, съобщиха от Общинската избирателна комисия там. Образувани са и две подвижни избирателни секции.

Около 1000 полицейски служители ще следят за реда в Пловдив и областта по време на местните избори. Повечето от тях са от състава на МВР-Пловдив, като ще има и служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Жандармерия“.