Българското розово масло влезе в защитения списък на ЕК
Българското розово масло влезе в защитения списък на ЕК / снимка: dariknews.bg

Европейската комисия е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Така розовото масло влиза в списък от още над 1200 изделия, съобщиха от комисията, цитирани от в. "Труд".

Kачеството на маслото е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.

От Брюксел допълват, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.

Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.

Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина.

Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.

В началото на месеца в списъка със защитените наименования влезе роле „Трапезица”, а в началото на август в списъка на защитени хранителни продукти в ЕС влязоха още филе „Елена" и Панагюрската луканка.

В списъка доскоро беше само един български продукт - Горнооряховският суджук. Има внесени заявления за още три български продукта - суджук, кайзерован врат „Тракия“ и говежда пастърма.