/ DarikNews
От 25 до 150 лв. са масовите цени на естествените коледните дръвчета тази година в Пловдив, показа проучване на DarikNews по пазарите и паркингите на големите търговски вериги. Пред един от най-големите хипермаркети под тепетата - на бул. "6-ти септември", е оформено специално място за борчетата и елхите, които се кипрят върху поставките си и в саксии. 

Най-скъпи са сребристите смърчове в саксия - цената им тръгва от 100 лв. и върви нагоре, като може да достигне до 130 лв., в зависимост от височината. Разнообразие обаче има и то голямо. 

800 живи елхички от ЮЗДП за благотворителната кампания на МЗХГ

Най-ниски са цените на борчетата и еличките - тръгват от 25-30 лв. Предлага се също смърч и гръцка ела, която се оказа много търсена от собствениците на домашни любимци, тъй като е доста по-бодлива от останалите дръвчета. Така котките и кучетата стоят на почетно разстояние от украсеното коледно дърво.

Дръвчетата на поставки (кръстачки) достигат до 70-80 лв., в зависимост от големината и сорта. 

От 25 лв. стартират цените и на живите дръвчета - предимно на борчетата и елите. Смърчовете и сребристите ели започват да се продават от 40-50 лв. 
Сравнително редкия и екзотичен за нашите ширини конколор в саксия тръгва от 80 лв., а най-високите дръвчета достигат цена от 150 лв. 

"Продаваме го за трета година и хората го харесват, а игличките му са по-меки и не бодат много", обясняват търговците. 

На 38 места в страната се продават живи елхички, с които (СНИМКИ)

Наоколо има и връзки с елхови клонки, цената на които е между 3 и 5 лв. Според продавачите много хора си ги купуват, защото хем е евтино, хем пък може да бъдат подредени като елхичка, а игличките им не падали повече от месец. Дряновите клонки пък вървят по 2 лв

DarikNews

Цялата стока е доставена от Чепеларе, Цигов чарк и Рудозем, разясняват продавачите и твърдят, че всички елхи са сертифицирани. Специалистите пък съветват, когато се купува елха, да се изисква биосертификат за дървото. Освен това добавят, че дръвчето трябва да мирише хубаво и игличките му да не падат. Според познавачите, ако дървото е отсечено отдавна, клоните му се чупят по-лесно, тъй като вече са изсъхнали. 

За какво да внимаваме при покупката на елха, за да не бъдем глобени?