/ ThinkStock/Getty Images
Между 50 и 3000 лв. е глобата за търговец, който продава коледни елхи без марки. Същото е наказанието и за граждани, които купуват такива дървета, защото това се счита за съпричастие към деянието. Това обяви по време на инспекция на търговски обект на ул. „Цар Симеон“ инж. Николай Пиронков, началник на отдел „Контрол по опазване на горските територии“ в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Проверките на обектите ще продължат до Коледа като целта на агенцията е да провери дали продаваните в търговската мрежа елхи са законни.

Дядо Коледа и Снежанка се качват на влак, ще раздават подаръци

„Единственият документ, с който се доказва законният произход на коледните елхи е превозният билет. Второто, което е задължително те трябва да имат е т.нар. контролни пластини. Това са пластмасови пластини, които са изработени от ИАГ. Тази година сме разпределили 42 000 бройки, които са раздадени на регионалните дирекции, които ги предоставят на търговците“, обясни Пиронков.

Той уточни, че от марка са освободени елхите, които се продават в саксии.

Дечица пяха коледни песни и украсиха елхата с Мелания Тръмп (ВИДЕО)

На въпроса - как може да се предотврати една марка да се слага на повече от едно дърво, Пиронков поясни, че гражданите трябва да закупят елхата с марката и да не позволяват тя да бъде сваляна от търговеца.

„Най-честите нарушения са, че пластините не се поставят между втория и третия прешлен от върха. Тук виждам, че пластините не са поставени на точните места. Ще направим забележка“, заяви той и каза, че тази година марките са бели и жълти на цвят и са с по 6 цифри.

До 12 декември пощите очакват най-красивите писма до Дядо Коледа

Пиронков каза още, че до момента не са констатирали нарушения, тъй като проверките са започнали съвсем скоро и увери, че имат капацитета да извършват проверки в цялата страна.

Миналата година са били конфискувани около 500 елхи от Смолянско и района на Самоков. Те са били дадени на детски градини и училища.

Коледна работилница за деца и родители

Цените на елхите тази година са повишени с 10 лв., това твърдят продавачи.

„Коледните елхи са от 20 до 40 лв. в зависимост от височината. До 1 м. е 20 лв., над 1 м. е 30 лв., 2 метра е 40 лв.“, посочи Иванка Христова и каза, че цените са вдигнати заради повишената изкупна цена елхите. До края на сезона очаква да продаде около 100 бройки.
БГНЕС