/ Dariknews.bg

289 646 са избирателите, които имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент в Пловдивска област, съобщи за Дарик радио председателят на 17 Районна избирателна комисия (РИК) Дарина Тодорова. Те ще могат да упражнят вота си в 532 секционни комисии, 521 от които неподвижни, 3 – подвижни и 8 – в лечебни заведения.

Дарина Тодорова заяви, че очаква изборният ден да премине нормално. Единствен проблем към момента са неяснотите около машинното гласуване, за което не могат да се направят категорични прогнози как точно ще протече. Председателят на 17 РИК каза, че все пак 145-те машини са доставени по места.

Към момента в комисията от политическа партия има подадена една единствена жалба, която е за купуване на гласове. Сигналът е изпратен до прокуратурата, допълни Тодорова.

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ в страната ще работят днес от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди днешната дата беше създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Допълнителни дежурни екипи на EVN ще бъдат мобилизирани с цел надеждното осигуряване на електрозахранването през изборния ден. Извършена е проверка на аварийния резерв и материалите. С непрекъснат режим на работа е и денонощният телефонен център на дружеството.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в крайният час пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Забранени са продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитки за периода от 06.00 до 20.00 часа в заведенията за обществено хранене и другите обществени места на територията на Община Пловдив.

Информация и сигнали за изборния ден може да подавате в редакцията на Дарик радио-Пловдив и на дежурните телефони 0899910318 и 0888265018, както и на официалната страница на медията във фейсбук.

Сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, можете да подавате и на денонощно откритата линия на МВР на телефон 02/982 22 32 и e-mail: izbor@mvr.bg.