Красимир Вальов
Красимир Вальов / netinfo
Бившият управител на Комплесния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив Красимир Вальов ще се изправи днес пред магистратите от Окръжния съд в града на тепетата. Вальов е обвинен за безстопанственост в особено големи размери.

Според държавното обвинение, ексшефът на  лечебното заведение не е положил достатъчно грижи с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството и от това са последвали значителни щети за КОЦ Пловдив в размер на 405 190 лева.

При възлагането на обществена поръчка за закупуване на компютърен томограф за КОЦ-а на стойност 950 000 лева, Вальов е провел пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара. Процедурата е приключила със сключването на договор на стойност 898 000 лева с единствената фирма, подала оферта за участие. След сключване на договора обаче фирмата закупила апаратурата за 492 809 лева и я предоставила на здравното заведение.

Разликата между платената сума от КОЦ Пловдив за придобиване на компютърния томограф и реалната му пазарна цена се равнява в размер на 964,74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава в „особено големи размери“, допълват още от държавното обвинение.

Спрямо Красимир Вальов е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.