Ральо Ралев
Ральо Ралев / netinfo

„Любов към вълшебницата книга” – това е мотото на инициативата на „Северен“, която бе реализирана в района. Кметът Ральо Ралев и неговият екип откриха безплатна денонощно работеща библиотека на открито в непосредствена близост до районното кметство с адрес на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” №22А.

Целта ни е да обогатим градското пространство и да провокираме интереса на малки и големи жители на район „Северен” към книгата”, сподели Ралев. Книгите в къщичката могат да се взимат свободно за четене, като всеки на свой ред може да остави книга за следващите читатели.

Къщичката за книги и атрактивните надписи по нея „Вземи. Прочети. Върни“ привлякоха веднага вниманието на десетки жители на „Северен“, а когато разбраха каква е целта ѝ, веднага се натрупаха желаещи да си вземат от предложените заглавия. А те заслужаваха вниманието на любителите на доброто четиво, защото жанровото разнообразие бе изключително голямо. Сред подредените за откриването на къщичката книги се четяха заглавия на световни и български класици, а и томчетата бяха в отлично състояние. Ралев изрази надежда, че тази придобивка ще зарадва жителите на района, ще стимулира връзките на добросъседство, ще създава чувство за общност и за връзка между поколенията. Очакването на кмета е малката библиотека на открито да заработи за радост на всички, но най-вече на деца и ученици, които могат да открият в книгите възможност за размах на своята мисъл, въображение и емоции.

Надявам се гражданите да подкрепят идеята ни и да използват пълноценно къщичката за книги, като тя може да стане място за срещи, разговори, споделяне и размяна на книги и идеи. Това е първата малка библиотека на открито в „Северен” , но при  интерес и желание от страна на жителите инициативата може да има продължение и на други места в района", коментира Ральо Ралев.