8-месечно бебе без памперси бедства в хотел "Родопи" във вилното селище Върховръх, където в момента са блокирани 12-13 души, съобщи по телефона управителят на хотела Тодор Христов за DarikNews.

Снегът блокира около 10 души в местността Върховръх

Хората са там от сряда, а почистващата техника все още не може да стигне вече трети ден до тях,
разказа той. Около хотела, който се намира на 1500 м височина, има около метър и половина сняг. Автомобилите на гостите са затрупани, а джиповете не могат да пробият преспите.

Под Върховръх са селата Чурен и Скобелево, където също има възрастни хора, които са откъснати от света, посочи Христов. Бедстващите туристи са сигнализирали за снежната блокада на спешния телефон 112. За спасяването им са били ангажирани екипи от общините „Родопи“ и Перущица.

Издирват двама старозагорци, тръгнали към връх Ботев


От община "Родопи" поясниха, че тъй като снегът е тежък, не може да бъде разчистен със снегорин. Затова оттам са изпратили тежка верижна техника днес по обяд, която да разчиства единствения път до вилното селище. 

Според собственика на фирмата, която е ангажирана със снегопочистването на община "Родопи" Христо Терзиев, туристите са тръгнали към хотела в сряда, когато вече е започнало да вали сериозно и са били предупредени по пътя да не се качват.

Доброволци от Стара Загора издирват изчезналите баща и син


Терзиев тръгнал с техниката да разчиства снега, а туристите му казали, че отиват да почиват. Така се стигнало до ситуацията, при която гостите на хотела са попаднали в снежния капан. 

"Хората са добре", каза управителят на хотела. По думите му, те разполагат с храна, вода и отопление, има и ток, както и достатъчно провизии. Според Христов обаче, ако техниката е тръгнала да разчиства пътя днес следобед, едва утре ще стигне до тях, тъй като затрупаният от преспи участък от пътя е с дължина около 25 км.