Азиатски и европейски фондове финансират мегапроекта на Ковачки в Баня
Азиатски и европейски фондове финансират мегапроекта на Ковачки в Баня / netinfo
Два инвестиционни фонда - азиатски и европейски, които работят в добро сътрудничество по различни проекти, ще финансират изграждането на вилни селища и голф-игрища в района на Баня, съобщи в програмата “Дарик кафе” бизнесменът Христо Ковачки. Той посочи, че споразумението за осигуряване на 40-50 млн. евро ще бъде факт съвсем скоро. Изчаква се само смесеното дружество между частната фирма “Баня голф енд спа ризорт” и община Карлово да влезе тази седмица във владение на апортираните общински имоти в Баня, за да подпишем финансовото споразумение, уточни Ковачки. Останалите 10-20 млн. евро ще бъдат собствен капитал.

До лятото ще бъде ремонтирана спортната зала, в която ще бъдат вложени 1 милион собствени средства, а до края на годината ще бъде рехабилитирана и хотелската база. Същинското строителство в Баня ще започне следващата година и ще продължи 5 години, каза Ковачки. Той е наел консултанти, които да разработят конкретния бизнес-план и да дадат прогнози за профила и потока на туристите, които Баня ще привлича, и препоръки къде да бъдат построени хотели, къде – ваканционни селища и къде – спортни съоражения. В основата на проекта е максималното използване на находищата от минерални води в района, които са сред най-големите в България, каза Ковачки.

Той потвърди интереса си към приватизацията на ВМЗ - Сопот и посочи, че две закупени от него предприятия в Сърбия - за производство на взривове и на противогази, само за една година са увеличили 8 пъти продажбите си.

Още за инвестиционните намерения на Ковачки в региона - чуйте в прикачения аудио файл