Алпинистът-веган Атанас Скатов се готви за пакистанските осемхилядници
Алпинистът-веган Атанас Скатов се готви за пакистанските осемхилядници / Личен архив
Алпинистът-веган Атанас Скатов се готви за пакистанските осемхилядници
87575
Алпинистът-веган Атанас Скатов се готви за пакистанските осемхилядници
  • Алпинистът-веган Атанас Скатов се готви за пакистанските осемхилядници

Почти три осемхилядника само за един пролетен сезон – такава е равносметката на българския алпинист Атанас Скатов. Той изкачи Анапурна и Макалу, а 250 метра не му достигнаха, за да се озове на Даулагири. За по-малко от две години изкачих четири осемхилядника, а предстои и сезонът в Пакистан и есента в Хималаите, каза алпинистът в интервю за Дарик радио. Неговата цел е да изкачи всичките 14 върха над 8000 метра. Предишният му рекорд беше, че стана първият веган, изкачил седемте континентални първенци.

Анапурна е най-смъртоносният осемхилядник. Според Скатов той е изключително труден за катерене – и като терен, и като атмосферни условия, и заради опасността от лавини. Експедицията към върха е продължила 54 дни. Той я определи като най-трудната в живота му досега. Тази година там като по чудо никой не е загинал. Алпинистът разказа за това как един кореец е пропаднал 10 метра в скална кухина и за своя радост се е отървал само с навехнат крак. С тази контузия обаче нямаше как да продължи да катери, уточни той.

Атанас Скатов посвети изкачването си на Анапурна на своя син Васко и на всички деца.

Припомням, че тази година другият български алпинист, който се е заел със задачата да изкачи всичките 14 над 8000 м – Боян Петров, също се завърна след успешно катерене на Анапурна и Макалу.

Цялото интервю с алпиниста-веган може да чуете в прикачения звуков файл.