/ Дарик архив
Предстои през следващата дни алпинисти да започнат монтиране на високоякостна мрежа на свлачището край Тикале, което затвори за месеци пътя Смолян – Средногорци, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Съобщението на Пътната агенция бе разгласено часове, след като стартира гражданска инициатива за протест, който ще е утре в 8 ч сутринта в района на затвореният път.

„Протестираме срещу умишленото забавяне на ремонта и отваряне на главния път,срещу схемите и манипулациите на управляващите, дали 2 мил.лв. за изграждане на стръмен,опасен и на практика неизползваем през зимата обходен път,но останали напълно безучастни към отварянето на основния път за Гърция вече месеци наред“, се казва в съобщението, в което се обявяват протеста, подписано от Ивайло Мундев.

„Продължава аварийното укрепване на срутището край Тикале на пътя Смолян - Мадан. Извършено е запълване на основните пукнатини и замрежване на ската. Предстои през следващата седмица алпинисти да започнат монтиране на високоякостна мрежа с анкери, с широчина 7 м и дължина 100 м в зоната между двата далекопровода, както и вертикално укрепване с мрежа на площ около 500 кв.м с анкери в зоната над срутището. Целта е след приключването на тези дейности движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път“, се казва в съобщението на Пътната агенция.

Аварийните работи се изпълняват от пътноподдържащото дружество, с което АПИ има договор по за поддържане на републиканските пътища в област Смолян. Възложените дейности са за 1 145 991 лв. с ДДС.

За трайното укрепване на срутищния процес ще се извършат геолого-проучвателни работи. С „Геотехника - АБС“ ООД на 12 юли е сключен договор по ЗОП за извършването на геолого-проучвателни дейности на стойност 35 760 лв. с ДДС, коментират от Агенция „Пътна инфраструктура“ .

Според Пътната агенция, очаква се до края на юли т. г. те да бъдат готови и дружеството да представи изготвения инженерногеоложки доклад. След като той бъде приет ще стартира тръжна процедура за изработването на технически проект и извършване на трайно укрепване на срутището на второкласния път. За финансиране на укрепителните дейности Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.