избори
избори / Тина Соколова
Вълна от лични съобщения с призиви да се гласува за един от кандидатите за кмет на Пазарджик заля фейсбук потребители. След поздрав с името на получателя следва „Аз отивам да гласувам. Да върнем живота в Пазарджик. За да останат децата ни тук. Направете го и Вие. Заслужава си!“. Към посланието е приложена снимка на предизборен плакат с лика на претендента за кметския стол.

На избори като на избори – такава е обстановката в региона след спокойното начало на деня за гласуване. Част от общинските избирателни комисии са затрупани със сигнали, за които се оплакват, че едва смогват да проверят, за да се произнесат. 

Повечето жалби са за непозволена агитация. В секции са засичани застъпници или случайни граждани с фланелки, на които са изписани имена и номера на партии. Около доста секциисе оказа, че не са премахнати плакатите и флаерите на участници във вота.

Подадена е и жалба срещу жена от секционна комисия в село Сарая, която е майка на един от кандидатите за кметове в селото.

Най-любопитният сигнал е за разнасяне в секциите на торбички с логото на фирмата на един от борещите се за кметския пост в Пазарджик. Това бе изтълкувано като препратка към кандидата и като скрит призив да се гласува за него. В друга жалба председателка на секционна комисия бе обвинена, че не дава на гласоподавателите бюлетина за съветници с думите: „Ако не знаете как да гласувате, няма да получите бюлетина за съветници“. 

Почти всички сигнали са неоснователни или недоказани. В случаите, когато са установени нарушения, са дадени указания за отстраняването им.

В малките населени места членове на общинските избирателни комисии се оплакват и от технически проблеми със сайтовете си – това изтъкват като причина да не публикуват избирателната активност от началото на деня. В интернет-страниците им имало опция данните да бъдат качени само като съобщение. С изключение на комисията в Пазарджик обаче нито една не е оповестила и такова съобщение.

Друг парадокс е, че в общината, където имат само един кандидат за кмет – Сърница, избирателната активност е една от най-високите към 12,30 часа – 33%. С оживление около секциите се отчитат и от Стрелча – 37%, Септември – 31,6%, докато в Пазарджик до обяд са гласували едва една пета от избирателите.