53 партии,коалиции и инициативни комитети ще участват в местните избори в Пловдив
53 партии,коалиции и инициативни комитети ще участват в местните избори в Пловдив / netinfo

53 партии, коалиции и инициативни комитети са регистрирани за участие в местните избори в Пловдив, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Георги Илчев. Пет коалиции, седем независими кандидати за съветници, двама кандидати за районни кметове и един независим кандидат за кмет на общината са сред подалите документи. До 19 часа на 27 септември трябва да бъдат подадени поименно листите за общински съветници, както и списъците на ициативните комитети.

Минимум 500 подписа са необходими за кандидатите за районни кметове и 1000 за независим съветник. Списъците ще бъдат изпратени за проверка в служба ГРАО. Ако резултатите от проверката са съотвествие на имена, ЕГН-та не бъдат получени в ОИК до 27 септември, кандидатите ще бъдат регистрирани. Ако по-късно проверката покаже несъответствие и данните пристигнат в ОИК след определения срок съответният кандидат, коалиция или инициативен комитет няма да бъдат допуснати до участие в изборите. Надявам се да не се стига дотам, защото предполагам, че ще бъдат предоставени повече подписи от изискуемия минимум, каза Георги Илчев.

Жребият за определяне на местата в интегралната бюлетина трябва да бъде изтеглен в Общинската избирателна комисия до 2-ри октомври.