33 хил. евро от ФАР за обучение на жени от малки общности
33 хил. евро от ФАР за обучение на жени от малки общности / netinfo

33 хил. евро е стойността на проекта на фондация „Дива”, наречен „Жени – лидерки на промяната”. Проектът е финансиран от програма ФАР и е насочен към жени от малки населени места, които се опитват да решават проблемите на своите общности, съобщи председателят на фондацията Гергана Тончева. Това са предимно малки неформални групи, които работят в селата.

40 жени ще бъдат включени в проекта, в момента фондация „Дива” набира кандидати. Има доста заявки, коментира Тончева. Тя обясни, че обучението ще премине в три модула. По време на първия участничките в семинарите ще бъдат запознати със законодателството и политиките в Европейския съюз. Вторият модул включва развитие на умения за работа с местните власти, а третия – техники за идентификация на местните нужди и разработване на проекти за усвовяване на средства.

След завършване на проекта ще бъде организиран конкурс за мини проекти, част от които ще бъдат финансирани от фондация „Дива”. Най-голямата сума, която ще се дава за минипроектите е до 900 лв. Обученията стартират през април, казаха още от „Дива”.

202-ма души са се обадили на кризисния телефон на фондацията за миналата година, от тях са консултирани 46, а в кризисния център за жени и деца, жертви на насилие са настанени 12 жени и 6 деца.