/ ThinkStock/Getty Images

Четиринайсет двойки от Пазарджик и селищата в общината са си записали час за сключване на брак на смятаната за специална дата 18.08.2018 г., съобщи шефката на Бюджетно мероприятие „Обредни дейности“ Ганка Маркова. Отделно от тях две бъдещи семейства са си поръчали изнесени ритуали в ресторанти. Всички младоженци са български граждани, няма чужденци.

Сравнително рядко се случва такъв наплив, затова – без оглед на това, че е отпускарски сезон – в съботния ден всички служители на звеното, начело с Маркова, ще бъдат на работа. При това бракосъчетанията започват от 13,40 часа и са концентрирани само в няколко часа. Предварително е създадена стегната организация, за да се избегнат отклонения от графика. Предупредени са изрично и самите двойки да не закъсняват, тъй като така може да попречат на следващите и да помрачат радостта им.

Първите желаещи да се врекат точно на датата 18.08.2018 са си запазили час още през 2017 година. Отсега пък вече има заявки за друга дата с повтарящи се цифри – 19.09.2019 г. Очаква се и тогава да има стълпотворение от щастливи младоженци.

Парадоксът е, че в традиционния ден за такива празненства – неделя - 19 август, има заявки само от 4 двойки. Интересна подробност е още, че в последно време не е изключение сватби да се вдигат и в работни дни. Най-често такъв избор правят гурбетчиите, прибрали се в родния град само за отпуската и притиснати от липсата на време.