Здравният министър на тайно посещение и в Плевен
Здравният министър на тайно посещение и в Плевен / Sofia Photo Agency

Хората няма да бъдат лишени от достъп до качествена медицинска помощ, е заявила проф. Анна-Мария Борисова в Плевен, информират от пресцентъра на Областна администрация. Информацията пристигна ден след посещението на здравния министър в града, което незнайно защо беше скрито от плевенските медии.

По данни на Областна администрация, на 5 юли проф. Анна-Мария Борисова е присъствала на работна среща с директорите на държавните, общински и частни болници от областта. Домакин на срещата е била университетската болница „Д-р Георги Странски" Плевен.

Участвали са народният представител  от ПП ГЕРБ Христина Янчева, областният управител Иван Новкиришки, който по новия закон ще оглави комисията по създаване на областна здравна карта, директорите на РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ, представители на БЛС, ССБ, СПЗГ, Сдружението на  общините, пациентски организации.

Основният въпрос, който е обсъден на срещата, е Националната здравна карта на страната. Според министър Борисова, тя ще е задължителна, а не с пожелателен характер, както разработените досега три здравни карти от предходни правителства. В нея ще бъде определен максимум брой легла за всяка болница, които здравният фонд ще заплаща. Ще бъдат ясно регламентирани медицинските стандарти, както и трите нива на болнично лечение в страната.

По думите на проф. Борисова, цитирани от Областна администрация, пари за преструктуриране ще има, всяка болница, всяко отделение ще се разглежда самостоятелно и хората няма да бъдат лишени от достъп до качествена медицинска помощ. До 30 юли здравният министър ще изготви списък на болниците, които трябва да бъдат преструктурирани.