Завърши рехабилитацията на нови 26 километра пътища
Завърши рехабилитацията на нови 26 километра пътища / archiv.DarikNews

На 27 ноември 2013 г. в Плевен се проведе пресконференция по повод завършването на Лот 35 „Рехабилитация и реконструкция на път III-306 Луковит - Червен бряг - Кнежа от км. 0+000 до км 9+715 и от км 19+207 до км 35+946, област Плевен, област Ловеч".

Проектът е в четвъртия етап на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Общата дължина на двата рехабилитирани участъка е 25,52 км. Изпълнител на проекта е Консорциум „Пътища ПАМ", а строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг" АД.

В пресконференцията участваха ръководителят на проекта инж. Анна Георгиева и директорът на Областно пътно управление - Плевен, инж. Ивайло Денчев.

Анна Георгиева обясни, че рехабилитацията е извършена на два пътни участъка, единият от които е този между градовете Луковит и Червен бряг и е с дължина близо 9 км. Вторият участък е с дължина почти 17 км. - започва от края на село Чомаковци и достига до началото на град Кнежа.

Пътят е основна комуникационна връзка между Плевенска и Ловешка област и осигурява бърз достъп до автомагистрала „Хемус". Анна Георгиева каза още, че подобрената транспортна инфраструктура на двата участъка ще допринесе за по-безопасното пътуване на жителите в региона и ще подпомогне развитието на туризма и достъпа до административните, здравните, образователните и културните услуги.

В двата пътни участъка е извършено студено рециклиране и са положени два пласта асфалто-бетон. Направени са нови облицовани окопи, съществуващите водостоци са почистени и са изградени нови напречни оттоци при черните пътища.
Подменени са бетонови бордюри и са възстановени тротоари с бетонови плочи в участъците, които преминават в Луковит, село Еница и Червен бряг. Възстановена е и хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация за безопасност.

Извършен и ремонт на моста при село Еница като е разширено пътното платно и е постигнат проектен габарит на съоръжението от 7 метра. На моста е изграден тротоар и е поставен нов стоманен парапет. На съоръжението са положени и два пласта асфалто-бетон.

Стойността на проекта е 12 542 606,35 лева, а съфинансирането му от ЕФРР е 10 661 215,40 лева.